Další velký odchod. Reprezentantka Plášková končí kariéru

Magdaléna Plášková během posledního utkání kariéry v ČEZ Extralize | foto: Matěj Pašek/FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Po včerejším velkém loučení s mužskou ikonou Tomem Ondruškem se dnes Chodov loučí také s jednou ze svých nejvýraznějších postav v ženském týmu. Profesionálnímu florbalu dala sbohem Magdaléna Plášková, která ještě v prosinci bojovala v barvách české reprezentace na mistrovství světa v Singapuru.


Odchovankyně florbalu v Kladně byla v uplynulých sezonách jednou z nejvýraznějších postav v celé ČEZ Extralize, během svého působení v nejvyšší soutěži naskočila celkem do 267 duelů, v nichž si připsala celkem 369 bodů za 216 branek a 153 asistencí. To vše jen v barvách pražského Chodova. V celkovém pořadí historického bodování ženské extraligy jí patří aktuálně jednadvacáté místo. Klub její konec oznámil na svých sítích.

Součástí jihoměstského celku byla Plášková od roku 2011. V extralize debutovala 21. září 2014 proti Liberci. Hned při své premiéře se dokázala prosadit, když v 56. minutě zvyšovala stav utkání na 5:0. V lednu pak při demolici Tatranu poměrem 14:1 zapsala svůj první hattrick v nejvyšší lize a to nebylo vše. Úvodní sezonu v dospělém florbale zakončila Plášková dokonce titulem. V O2 areně se povedlo Chodovu zdolat tehdejšího hegemona Herbadent. Pro tým z Jižního Města se jedná o dosud jediné prvenství v ČEZ Extralize.

Magdaléna Plášková v poledním utkání | BigBoard Superfinále 2024 | foto: Matěj Pašek/FAT PIPE FLORBAL CHODOV
Že se může Plášková směle nazývat chodovskou legendou, o tom svědčí také fakt, že mimo titulu byla jako jediná hráčka i u všech tří vítězství v Poháru Českého florbalu. To první přišlo v ročníku 2015/16, následně těsně před covidovou odmlkou v roce 2020 a naposledy letos v únoru v Českých Budějovicích. Kromě třech zlatých medailí, má Plášková ve své sbírce také tři pohárová stříbra. Dalších pět stříbrných a dvě bronzové medaile má z extraligy.

Sestavu Chodova ve své kariéře opustila jen jedinkrát. V ročníku 2020/21 působila ve švýcarském celku Red Ants Winterthur, kterému pomohla k postupu do semifinále tamní nejvyšší soutěže. Po jednom roce v kádru týmu ze země helvétského kříže se Plášková vrátila do České republiky. Nesmíme zapomenout ani na to, že univerzální florbalistka, která umí budit respekt v defenzivě stejně tak hravě jako sázet branky na opačném pólu hrací plochy, je také pamětnicí dosud jediného vystoupení chodovských lvic v Poháru mistryň.

Magdaléna Plášková po BigBoard Superfinále 2024 | foto: Matěj Pašek/FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Velkou a nesmazatelnou stopu zanechala Plášková také v národním týmu. V reprezentaci nastoupila poprvé 4. listopadu 2016 ve Schaffhausenu proti domácímu Švýcarsku. Svůj první gól i svou první nahrávku v národním výběru zaznamenala hned na následující kvalifikaci proti exotickému soupeři ze Španělska. Celkem nastoupila k 83 duelům (jedenácté místo v celkových historických statistikách), během nichž si připsala 50 bodů. Zúčastnila se celkem čtyř šampionátů a na tom posledním v Singapuru se dočkala 26letá florbalistka vytoužené medaile.

Symbolicky odehrála své poslední klání v reprezentaci proti Švýcarsku, které bylo vůbec prvními soupeřkami, proti nimž v národním dresu vyběhla. Vůbec poprvé totiž český trikot oblékla v juniorském výběru. Prvního února 2013 v duelu proti Švýcarsku. Celkem v celku do devatenácti let naběhala dvacítku klání a zúčastnila se šampionátu v roce 2016, na němž Češky skončily po velkém boji čtvrté.

Anna Brucháčková a Magdaléna Plášková slaví úvodní český gól v bronzovém duelu na MS 2023 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se