Novinky v Bolce: Vrací se Hemerka, kariéru končí Šebek

Daniel Šebek rozhodl superfinále v roce 2022 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Po ročním působení ve finském Classicu se do Mladé Boleslavi vrací reprezentant Adam Hemerka. Své působení ve středočeském klubu naopak končí Daniel Šebek. Bývalý reprezentant a jedna z výrazných tváří Livesport Superligy končí kariéru.


Hemerka stráví v Boleslavi nadcházející dvě sezony

Adam Hemerka přišel do Bolky v únoru 2021 a pomohl týmu ke dvěma mistrovským titulům (2021, 2022) i bronzu na Poháru mistrů (2023). Zároveň se stal juniorským mistrem světa (2021) a dvojnásobným medailistou ze světových šampionátů dospělých (2021 - 3. místo; 2022 - 2. místo). Právě skončenou sezonu odehrál v elitním klubu SC Classic, se kterým získal stříbro ve finské lize po prohře v sedmém finálovém zápase.

"Adam v minulé sezoně využil dohody, kterou jsme měli, že si zkusí rok v zahraničí. Má za sebou skvělou sezonu v SC Classic a už během ní jsme si potvrdili, že po jejím skončení se vrátí do Bolky. Zároveň jsme se domluvili na prodloužení Adamova pokračování v Bolce. Adam přichází minimálně na nejbližší dvě sezony, během kterých určitě bude chtít být úspěšný stejně jako my. Věříme, že si můžeme vzájemně hodně pomoci. Zároveň bude pokračovat Adamovo studium na Škoda Auto Vysoké škole," řekl generální manažer Bolky Tomáš Pacák.

"Po roce stráveném ve Finsku se vracím do Bolky, kde budu chtít prodat zkušenosti, které jsem získal při svém zahraničním angažmá v Classicu. Těším se na naši spolupráci. Věřím, že nadcházející sezona bude úspěšná po všech stránkách a společně vrátíme Bolku na vrchol," vzkázal Adam Hemerka.

Přihrál Bolce jeden titul, teď uzavírá kariéru

Svou bohatou kariéru v 35 letech uzavírá Daniel Šebek. Čtyřnásobný účastník mistrovství světa, jenž nastoupil za reprezentaci ke 98 zápasům, strávil skoro deset let v zahraničí. Posledních pět sezon hrál za Bolku, které výrazně pomohl ke dvěma titulům a přispěl i k dalším úspěchům.

V lednu 2010, před svými jedenadvacátými narozeninami, odcházel Daniel Šebek z pražského SSK Future do švýcarského Grünenmattu. V zahraničí se nakonec "zdržel" téměř deset sezon. Před ročníkem 2014/2015 přestoupil do elitního švýcarského klubu Wiler-Ersigen, s nímž hned vyhrál titul a startoval tak na Poháru mistrů 2015 v Mladé Boleslavi. Mistrovskou radost si zopakoval ještě na jaře 2017 před přestupem do švédského Helsingborgu. Odtud se v létě 2019 vracel domů do Česka, konkrétně do Bolky. V superfinále 2021 i 2022 skóroval, čímž se podepsal pod dva tituly. Nezapomenutelná bude hlavně jeho mistrovská trefa v prodloužení v O2 areně v dubnu 2022. S Bolkou vyhrál i domácí pohár v lednu 2020 v Karlových Varech, kde také patřil mezi střelce. Podílel se na bronzu z Poháru mistrů 2023. Na mistrovství světa startoval v letech 2010 (bronz), 2012 (7. místo), 2016 (4. místo) a 2018 (4. místo).

"Už nějaký čas jsem cítil, že ten moment se blíží... Udělat tohle rozhodnutí pro mě nebylo jednoduché, protože florbal hraju odmala a vždy to pro mě byla priorita. Čas ale člověk nezastaví a cítím, že teď nastala ta správná chvíle se rozloučit. Jako mladý hráč jsem odcházel do zahraničí, zažil jsem spoustu těžkých momentů, ale vždy jsem je dokázal zvládnout a splnil jsem si svoje florbalové sny. Spoustu vzpomínek mám z reprezentace - byla to pro mě obrovská čest a taková odměna za naši práci. S klukama, kteří hráli v zahraničí, jsme se vždycky těšili na českou šatnu. zároveň mě asi vždycky bude mrzet prohra v semifinále mistrovství světa v Rize 2016. V Bolce jsem našel profesionální prostředí po všech stránkách. Když jsem se vracel do Česka, rozhodně to byla správná volba. Děkuji všem spoluhráčům, trenérům, organizacím, ve kterých jsem působil, fanouškům a samozřejmě rodině a snoubence," řekl Daniel Šebek.

"Další velké loučení s velkým hráčem, k němuž chovám hluboký respekt. Šébu jsem do Bolky přivedl v létě 2019 z Helsingborgu jako zralého člověka s pozitivním pohledem na život a mnoha lety v mezinárodním florbale prověřeného hráče. Získali jsme střelce, profíka, byl to skvělý "kauf". Výborně do týmu zapadl a hned v první sezoně se stal jedním z pilířů naší sestavy, která v té době těžko hledala konkurenci. Za těch pět let se toho stalo tolik... Vyhráli jsme pohár jen těsně před nástupem covidu. Dan začal pracovat u našeho generálního partnera Předvýběr.CZ, což platí dodnes. Následovaly dva tituly, přičemž v obou těchto Superfinále byl Dan oceněn jako Superhero. Titul v roce 2022 dokonce vystřelil v prodloužení krásnou střelou po přihrávce Milana Tomašíka a zapsal se tak ještě výrazněji do historie našeho klubu. Vzpomínám, že jsem mu druhý den ráno psal textovku, že jsem moc rád, že tenhle zážitek mohl prožít tak intenzivně právě on. Čas běží a konkurence roste, každý rok přicházejí další talentovaní mladí hráči, nicméně Šéba podobně jako ostatní naši zkušení hráči v těžkých chvílích vždy držel prapor našeho klubu vysoko. V posledním období už neměl Dan vždy tak velkou roli a myslím, že jsme oba cítili, že se blíží okamžik, kdy se rozhodne ukončit svou dlouhou a tolik úspěšnou kariéru. Nyní se tak rozhodl, může na ni být právem hrdý. Já jsem hrdý na to, že nosil náš dres, a budu moc rád, když se naše cesty hráčským koncem nerozejdou úplně," řekl generální manažer Bolky Tomáš Pacák.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se